Wie HR en duurzaamheid verbindt, die wint
- Ine De Loore
- 19 mrt
- 3 minuten om te lezen
Duurzame actie blijkt almaar essentiëler te worden op het vlak van employer branding. Een recente studie van Deloitte toont aan dat 72% van de Gen Z’ers en 71% van de Millennials een open duurzaamheidsbeleid als één van de belangrijkste factoren vinden bij het kiezen van een nieuwe werkgever. Met Forest Forward bieden we daarop een antwoord voor bedrijven door duurzaamheid tastbaar te maken. Zo planten we bomen en creëren we natuur, maar enthousiasmeren we ook mensen rond al die – soms net iets te abstracte – duurzame plannen en helpen we via workshops en impact events om maatschappelijke relevantie concreter dan ooit te maken.
Duurzaamheid is voor veel bedrijven niet langer een vervelende gedachte. Niet langer een “o ja, we moeten daar ook nog eens voor kijken.” Steeds vaker scharen bedrijven zich achter acties om klimaatverandering tegen te gaan en steeds meer wordt duurzaamheid ook écht één van hun kernwaarden. Door zo hard in te zetten op het klimaat helpen ze niet alleen de natuur, maar ook hun eigen business. Want duurzaam zijn als bedrijf blijkt te lonen wanneer je op zoek bent naar nieuwe werkkrachten of wanneer je mensen enthousiast aan boord wil houden.
Met zoveel concurrentie op de arbeidsmarkt is het niet altijd eenvoudig om nieuw talent te vinden. Soms blijven vacatures weken- of zelfs maandenlang oningevuld. Een open, duurzaam beleid kan dan een sollicitant over de streep trekken om net wel voor jouw bedrijf te kiezen.

Al dertien jaar lang neemt Deloitte, het gekende internationale bedrijf op vlak van financiële en zakelijke dienstverlening, elk jaar een wereldwijde enquête af. Daarin peilen ze naar de gedachten en meningen over leven en werken bij de jongste werkgeneraties van vandaag: de ‘Millennials’, mensen geboren tussen 1983 en 1994, en ‘Gen Z’, geboren tussen 1995 en 2005. In hun meest recente studie uit 2024, met meer dan 22.800 respondenten, geeft maar liefst 72% van de Gen Z’ers en 71% van de Millennials aan dat voor hen een open duurzaamheidsbeleid één van de belangrijkste factoren is bij het kiezen van een nieuwe werkgever. 20% (Gen Z) en 19% (Millennials) van de respondenten zijn zelfs al veranderd van job omdat hun oude werkgever helemaal geen of net een negatieve impact had op het milieu.
Ook Carole Lamarque, marketingexpert en CEO van Duval Union Innovative Marketing, is ervan overtuigd dat je de ‘war for talent’ zult winnen als je je als bedrijf actief inzet tegen klimaatverandering. Ecologie en economie gaan volgens haar hand in hand. Zo schreef ze recent in Trends:
“Gen Z en millennials willen vandaag werken voor bedrijven die zich engageren voor het klimaat. Die trend zal niet stilvallen, integendeel zelfs. De jongeren die voor de coronacrisis met tienduizenden meestapten in klimaatmarsen begeven zich stilaan op de arbeidsmarkt. Zo wordt het klimaat ook een zaak van HR en zal het een hoofdrol moeten spelen in employer branding.”
Extra aandacht voor de E en de S van ESG is dus onmisbaar bij het zoeken naar nieuw talent én het engageren van je huidige werknemers. Vooral ook die laatste groep zien wij bij Forest Forward altijd zeer enthousiast reageren tijdens onze impact events en aanplantacties van bedrijfsbossen of schoolbossen. Zo was bijvoorbeeld elke deelnemer bij onze laatste collectieve aanplant enorm gemotiveerd – zelfs fier – om samen met zijn of haar werkgever bomen te planten voor een nieuw bedrijfsbos.
Enthousiaste medewerkers van Ikea en Yuki tijdens een collectieve aanplantactie met Forest Forward.
Bossen aanplanten is dus een prima manier om werknemers, nieuw of oud, te enthousiasmeren en inspireren. Maar ook andere acties kunnen een nuttig steentje bijdragen. In de enquête van Deloitte vroeg men de respondenten hoe bedrijven zich ecologisch kunnen inzetten. Daarbij gaf 25% van Gen Z en 29% van de Millennials aan dat ze graag bedrijven training zien aanbieden aan hun werknemers over duurzaam leven. Het gaat dus niet altijd louter over duurzaamheid in de managementkamer, maar ook over ecologisch bewustzijn stimuleren bij elke werknemer.
Bij Forest Forward zien we deze interesse in training en workshops ook terugkomen, en daarom organiseren wij met ons zusterbedrijf Lagom duurzaamheidsworkshops en begeleide natuurwandelingen. Met boeiende verhalen, wetenschappelijke inzichten en interactieve sessies brengen onze experts jouw duurzame plannen op een toegankelijke, verbindende en wervende manier tot leven.

Om welke reden je dan ook kiest voor natuurcreatie of -educatie; je als bedrijf duurzaam engageren, is steeds een win-win. Wil je graag eens polsen bij Forest Forward hoe we jouw bedrijf hierbij kunnen helpen?
Klik hier om de volledige studie van Deloitte’s 2024 Gen Z and Millennial Survey te lezen.
Comments