top of page
  • Foto van schrijverdajo

Investeer in lokale natuur met een groene taxshelter


De uitkomst van de Klimaattop? Die was al bekend nog voor hij gestart was: veel goede voornemens, maar finaal gebuisd. Thuisblijvend Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) heeft haar tijd hopelijk kunnen gebruiken om het idee van een groene taxshelter van onder het stof te halen. Die zal de vele getriggerde bedrijven stimuleren om te investeren in onze eigen lokale natuur, zo schreven Dajo Hermans en Frank Missoul van Forest Fwd recent in De Tijd.



Wat hebben Zuhal Demir en Greta Thunberg gemeen? Ze zijn allebei thuisgebleven van de Klimaattop in Sharm-el-Sheikh. En gelijk hadden ze, want er kunnen wel degelijk vragen gesteld worden bij een gastland dat de mensenrechten schendt. En ja, uiteraard moet er overlegd worden om het klimaat te redden, maar datzelfde klimaat heeft anno 2022 nog net iets meer nood aan doeners. Het heeft de thuisblijvers alvast meteen extra tijd en ruimte gegeven om - zoals marketeers het zo mooi zeggen - helemaal “glocal” te gaan: think global, act local.


Want wie niet in de sector zit, ziet het misschien iets minder en blijft vasthangen aan de stereotype voorbeelden. Maar in eigen land, is duurzaamheid stilaan doorgedrongen tot in de bestuurskamer van bedrijven. Voor we met de energiecrisis, de oorlog en een inflatieprobleem af te rekenen kregen, constateerden studies van spelers zoals BDO al dat ruim de helft van alle grote ondernemingen in België maatregelen trof om de impact op het klimaat te verminderen. 57% van de bedrijfsleiders liet optekenen dat ze een actief duurzaamheidsbeleid hebben, 27% zei hiervoor plannen te maken en amper 7% bekende er nog niet mee bezig te zijn.


Maar dan komt de crisis en zou je denken dat de rem wordt aangetrokken. Maar nee, recente rondvraag van Forest Fwd bij 175 middelgrote en grote bedrijven leerde ons dat er nog altijd bereidheid is om middelen vrij te maken voor lokale duurzame projecten. Slechts één op vijf bedrijven zou de energiecrisis en andere perikelen als een hinderpaal zien om budget te spenderen aan bijvoorbeeld een eigen bedrijfsbos of -natuur. Dat is goed nieuws. Zeker als je weet dat er eind deze legislatuur 4000 ha extra bos in Vlaanderen moet bijkomen en de teller deze zomer nog op 656 ha stond.


Er is dus nog werk aan de winkel. Waarom dan geen extra duw in de rug geven via een Groene Tax Shelter, een idee dat door de Vlaamse natuurpaus Ignace Schops al jaren geleden gelanceerd werd en dat zowel bij experten als politici van uiteenlopende kleuren op heel wat bijval kon en kan rekenen. Doe wat jaren geleden gedaan werd voor de sector van de audiovisuele- en podiumkunsten en voor startende ondernemingen. En nee, dat was niet altijd een feilloos parcours. Maar trek conclusies uit de geleerde lessen en schaaf bij waar nodig.


Want bedrijven blijken zelfs in moeilijke tijden op zoek naar manieren om impact te hebben. Soms zal het zijn om maatschappelijk goed te doen. Niet zelden ook omdat ze er door klanten en leveranciers toe verplicht worden of omdat ze zo makkelijker kunnen rekruteren. Met een Groene Tax Shelter zouden ze fiscaal voordeel genieten via een gedeeltelijke belastingvrijstelling van de werkelijk gestorte sommen. Trouwens, niet alleen interessant voor bedrijven, maar ook voor particulieren die hun centen zinvol willen investeren.


Laat de bevoegdheden - Vlaams of federaal - geen excuus zijn om de idee te torpederen. “Think global”, het CO2-probleem stopt niet aan de (taal)grens. Cruciaal in het hele klimaatdebat is om het niet enkel theoretisch te houden en budgetten richting duurzame - soms ongecontroleerde - projecten aan de andere kant van de wereld te zien gaan. Maar wél om het kapitaal in onze eigen regio effectief te overtuigen om tastbaar lokaal te investeren in onze eigen ecosystemen.


En wat duidelijk is: investeren in duurzaamheid en ecologie laat zich op termijn terugverdienen. Beste voorbeeld daarvan is het Nationaal Park Hoge Kempen dat jaarlijks 191 miljoen euro opbrengt via toerisme, extra jobs, etc. Het enige natuurpark in ons land levert alleen al 5000 directe en indirecte jobs op sinds het geprofessionaliseerd werd.


Klimaattop of niet, crisis of niet, bedrijven in Vlaanderen zijn vandaag meer dan ooit getriggered om mee aan het klimaatverhaal te trekken. Smeed het ijzer als het heet is en geef ze de tools in handen om een boost te geven aan de vergroening van Vlaanderen, zowaar één van de minst beboste regio’s van Europa.


Dajo Hermans en Frank Missoul, Co-founders Forest Fwd


bottom of page