top of page
  • Foto van schrijverdajo

Start2Forest wil Vlaanderen massaal aan het “bossen” krijgen

WEEK VAN HET BOS: "Elke Vlaming zijn eigen minibos"


Elke Vlaming zijn eigen minibos. Dat is het opzet van Forest Fwd, het eerste private bebossingsbedrijf in ons land, dat in de Week van het Bos "Start2Forest" lanceert. Iedere Vlaming met een tuin, hoe majestueus of minuscuul ook, kan voortaan online een inheems minibos bestellen, waarna het plantklaar aan huis wordt geleverd. Het gaat om bosjes van 6m2, min of meer de oppervlakte van een parkeerplaats. “Het wordt een ecologisch feest in de tuin van elke Vlaming”, luidt het bij de initiatiefnemers. “Als vijf buren straks allemaal de schop in de hand nemen en voor een minibos gaan, compenseren ze 1 ton CO2-uitstoot. Als we dat allemaal doen, zijn we op de goede weg.”

Private tuinen nemen een groot deel van Vlaanderen in beslag: naar schatting gaat het om 8 procent van onze totale ruimte. Om je maar een idee te geven: dat is bijna evenveel als de totale oppervlakte aan bos (10,3 procent). Het is dan ook een gigantisch groen netwerk met een enorm potentieel om de biodiversiteit in Vlaanderen nog meer op te krikken.

Dat is precies het doel van Start2Forest: initiatiefnemer Forest Fwd wil Vlaanderen massaal aan het "bossen" krijgen. En dat vooral onder het motto: keep it simple en begin in je eigen (achter)tuin. Om dat ook effectief mogelijk te maken, hebben ze gezorgd voor heel eenvoudige pakketten van minibosjes, waarmee ook mensen zonder groene vingers aan de slag kunnen.

“Noem ons gerust de “HelloFresh” van de natuur. Wie straks naar www.start2Forest.be surft, kan heel eenvoudig online zijn of haar minibosje bestellen”, zeggen Frank Missoul en Dajo Hermans van Forest Fwd. “Het gaat telkens om goed voorbereide “jungle” pakketjes van tien bomen en heesters en een slimme zadenmix van verschillende soorten. Geselecteerd door ecologen, geschikt voor het merendeel van de Vlaamse grondsoorten, en ideaal voor vlinders, vogels, bijen en bodemleven.”

Klimaatbomen

Van Kardinaalsmuts tot Buddleja Davidii, meer bomen in de tuin zijn een antwoord op de effecten van klimaatverandering. Daarom werden voor de Start2Forest-pakketten ook overwegend “klimaatbomen” geselecteerd. Dat zijn bomen die zowel overvloedige regen als droogte aankunnen, relatief veel luchtvervuiling opnemen én verkoelend werken in jouw tuin. Om maar even te zeggen … een grote boom zou overeenkomen met zowaar 10 airco’s!

En ja, achter elke boom of heester zit een verhaal, waarbij biodiversiteit telkens voorop staat. Zo zit er in het minibos-pakket de Wilde Kardinaalsmuts, die vooral roodborstjes, merels en lijsters aantrekt. Of neem nu de Sleedoorn, ook die zal elke Start2Forester allicht terugvinden in zijn pakket. Deze trekt bijtjes aan in het vroege voorjaar, net zoals de Buddleja Davidii - oftewel de vlinderstruik - ook z’n werk zal doen.

“Een betere bijdrage aan biodiversiteit kan je op deze manier niet leveren. Je bestelt het pakket online en krijgt alles kant-en-klaar bezorgd, samen met een eenvoudig stappenplan. Zo kan alles makkelijk en efficiënt verlopen”, luidt het. "Nota bene, om evidente redenen rijden we ook maar één keer per week uit."

Voor elke Vlaming

De bomen en heesters die aan huis geleverd worden, zijn 60-90cm hoog. Het is een soortenmix die makkelijk te snoeien is. En niet onbelangrijk, het zijn allemaal inheemse soorten. Die trekken meer vogels, vlinders en bestuivers aan dan exotische soortgenoten.


"Sinds we dit jaar begonnen met Forest Fwd hebben we al heel wat bedrijven kunnen overtuigen om een eigen bedrijfsbos te realiseren, wat uiteraard geweldig is. Bij die bedrijfsbossen gaat het trouwens vaak om nieuw aan te planten bossen van 1 hectare of groter", verduidelijken Frank Missoul en Dajo Hermans. "Maar met Start2Forest willen we echt aantonen dat naast bedrijven gewoonweg iedereen - u, ik en elke Vlaming - z'n steentje kan bijdragen. In welke mate maakt niet uit, als we maar iets doen. Zo geraken we samen op de goede weg."

Ook zin om je eigen minibos te planten? Surf dan naar www.Start2Forest.be en word een echte Start2Forester. Elk pakket wordt aan huis geleverd, en dat van november tot einde maart. Uiteraard kan je het hele jaar door bestellen en reserveren. Ook bedrijfspakketten zijn mogelijk, bijvoorbeeld als eindejaars- of relatiegeschenk.

Comments


bottom of page