top of page
  • Foto van schrijverdajo

Lokale ondernemers nemen het voortouw om méér bos te creëren in tal van Vlaamse steden en gemeenten


Van zelfstandige ondernemers tot kmo’s en grote bedrijven: vanaf dit najaar bundelen tal van ondernemingen de krachten om extra bossen te creëren in Vlaanderen. Het nieuwe initiatief heet ‘Het Grootste Bos’ en brengt ondernemers en lokale overheden samen voor meer bos. En dat is nodig, niet alleen voor een fijne leefomgeving, maar ook om de klimaatverandering tegen te gaan. Onder meer in Kortrijk, Roeselare, Tremelo, Geraardsbergen, Bocholt en Lubbeek worden de mouwen al opgestroopt , samen met Eén-gezicht Saartje Vandendriessche, bebossingsbedrijf Forest Fwd en communicatiebureau Pantarein Publishing.


Wat De Warmste Week in Vlaanderen al jaren betekent voor maatschappelijke initiatieven, wil Het Grootste Bos zijn voor de Vlaamse natuur. Het opzet is eenvoudig: tientallen hectare extra bos realiseren in Vlaanderen, en dat samen met de lokale overheden en ondernemers. Het initiatief gaat uit van Forest Fwd (lees ‘Forest Forward’), het eerste privébedrijf in ons land dat bedrijfsbossen aanlegt, in partnership met Pantarein Publishing en met de steun van ondernemersorganisatie Unizo.

“Vlaamse steden en gemeenten hebben de ambitie om méér natuur te creëren. Ook tal van ondernemers zijn zich bewust van de noodzaak om duurzame maatregelen te nemen tegen de klimaatproblematiek. Dus brengen we die twee partijen nu samen om extra bossen te realiseren, waar bovendien de hele buurt van kan genieten. Een perfecte match", zo stellen Frank Missoul (Forest Fwd) en Katelijne Norga (Pantarein Publishing)

Van Kortrijk tot Tremelo

Via Het Grootste Bos kunnen ondernemers zich engageren voor de realisatie van een nieuw bos in hun eigen regio. Ze tekenen dan in op “hun” eigen stukje bos, gaande van 1000 tot 5000 m2, dat volledig door een externe partner wordt onderhouden. Zo’n bedrijfsbos is niet alleen goed voor de natuur en het klimaat, het is ook een manier om met de meest uiteenlopende stakeholders te connecteren. Bedrijven mogen zo in ‘hun’ bos klanten of omwonenden uitnodigen, natuurvriendelijke events en teambuildings organiseren, en zo meer.

De eerste steden en gemeenten waar "Grootste Bossen" worden aangeplant, zijn Kortrijk, Roeselare, Bocholt, Lubbeek, Tremelo en Geraardsbergen. In het merendeel van de gevallen wordt er bebost op grond van de stad of gemeenten. Bovendien zullen daar de komende weken en maanden nog heel wat lokale overheden bijkomen. De eerste bossen worden aangeplant in november, zodra het plantseizoen van start gaat.

“We zijn blij en trots om aan dit initiatief te kunnen meewerken", luidt het bij de deelnemende steden en gemeenten. "Extra bos creëren is iets waar we met z’n allen meer en meer het nut en de noodzaak van inzien. Als dat lokaal kan, is het nog beter. Samen met onze inwoners en ondernemers maken we onze steden en gemeenten zo nog leefbaarder."

Saartje in het Bos

Eén-presentatrice en natuurmens Saartje Vandendriessche is het gezicht van Het Grootste Bos. Met haar nieuwe programma ‘Saartje in het Bos’, dat dit najaar te zien zal zijn op Eén, trekt ze binnenkort nog meer de kaart van de Vlaamse natuur.

“Vlaanderen bestaat voor 6,4 procent uit natuur. Dat is weinig, te weinig", besluit Saartje Vandendriessche. "Meer en meer mensen realiseren zich intussen dat we zonder bossen niet kunnen leven. Daarom gaan we proberen met z’n allen zoveel mogelijk extra bossen te creëren. Het Grootste Bos stopt trouwens niet na het komende plantseizoen: de actie zal nog lange tijd blijven doorlopen.”

Initiatiefnemer Forest Fwd ‘verkocht’ sinds begin dit jaar al meer dan 40 hectare nieuwe Vlaamse bossen aan bedrijven. Die bossen zullen in de komende plantseizoenen volop worden aangeplant.

Meer info: www.hetgrootstebos.be

bottom of page